20.luukku – suolaisen makea graavilohi

Graavilohi kuuluu jouluun. Tai oikeastaan se kuuluisi jokaiseen päivään, jos kala vain olisi halvempaa. Marraskuusta lähtien olen tarkkaillut kalatarjouksia mutta aika hyvissä hinnoissa lohet ovat olleet. Joulun kynnyksellä hinnat ovat tosin hieman laskeneet. Ja sen takia minäkin graavasin melkein kilon lohta. Pelkäsin, että mahtaako noin iso määrä tulla kaksin syötyä ilman, että osan pakastaa. No, nyt se on melkein syöty ja eilen vasta leikattiin jääkaapissa pari yötä kypsynyt kala. Eipä kai tuo kyllä mikään ihme olekaan, että kala on jo syöty. Kummatkin kun tykkäämme suuresti kalasta – kaikissa muodoissa. Lapsille ei graavikala maistu.

Jokin aika sitten käytin leivonnassa kylmäsavustettua merisuolaa ja sitä makusteltuani halusin kokeilla yhdistää siihen lakritsijauhetta, niiden maut sointuvat hyvin yhteen. Halusin kovasti myös päästä testaaamaan graavikalan maustamista tällä makuparilla. Ideani sai osakseen hieman ihmetystä mutta itse olin aivan varma, että tästä yhdistelmästä tulee hyvä ja toimiva. Ja niinhän siitä tulikin. Laku antaa makeutta ja korostaa savun makua. Loistava

Lue koko postaus tästä