4 x nykykirjallisuuden vahvoja naisia


Siinä missä Hollywood-elokuvissa naiset tahtovat usein jäädä vain pelkiksi koristeiksi, kirjallisuudesta vahvoja, rohkeita naisia löytyy sitäkin enemmän. Alla neljä lukuvinkkiä, joissa kaikissa urheat naiset selviävät epäinhimillisistäkin olosuhteista lopulta omalla tavallaan voittajina.


Johanna Holmströmin Sielujen saari seuraa naiskohtaloita kiehtovalla Seilin saarella sadan vuoden ajan. Seiliin suljettiin 1600-1700-luvuilla lepraa sairastaneita, ja myöhemmin saarella hoidettiin mielisairaita, erityisesti naispotilaita, aina vuoteen 1962 asti. Turun saaristossa, puolen tunnin lauttamatkan päässä Nauvosta, potilaat elivät täysin eristyksissä. Syyt saarelle joutumiseen saattoivat olla hyvin vähäisiä, köyhyys tai irtolaisuus, ja mielenterveysongelmien hoito oli vielä aivan alkutekijöissään.

Sielujen saari sijoittuu tähän naispotilaiden aikaan 1800-luvulta saaren sairaalahistorian loppuun saakka ja kuvaa taitavasti sitä, millaista on joutua eristetyksi yhteiskunnan ulkopuolelle. Romaani alkaa Turusta, lapsensa hukuttaneen teiniäiti-Kristiinan tarinalla, joka on niin vavahduttava ja väkevästi kerrottu, että Kristiinan epätoivo ja ahdistus välittyvät lukijaankin. Kristiinan tragedia kuvaa riipivästi 1800-luvun lopun yhteiskuntaa arvoineen sekä sitä, mitä voi pahimmillaan tapahtua, jos kukaan ei auta ajoissa ja väsymys kasvaa sietämättömäksi.

1900-luvun

Lue koko postaus tästä