Alppiruusutarha & Arboretum Yltöinen Piikkiössä


Kävin tällä viikolla ensimmäistä kertaa Piikkiössä sijaitsevassa Arboretumissa. Aivan upea paikka, varsinkin näin alppiruusujen kukinnan aikaan.

Arboretum Yltöinen on puiden ja pensaiden tutkimusalue ja geenipankki. Siellä on niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin lajeja. Alue on siis metsäinen puisto. Alueella on n. 1,5km polkuja.

Alue on siis Luonnonvarakeskuksen (Luke) pitämä. Alueella on kasveja, jotka vaativat esimerkiksi metsäistä tai varjoista aluetta menestyäkseen. Arboretum tarkoittaa puulajipuistoa.


Jostain netistä bongasin tämän paikan. Ikäni olen varsinais-Suomessa asunut ja Turussa viimeiset 10 vuotta. Silti en ollut kuullutkaan tästä paikasta. Lieneekö niin hyvin varjeltu salaisuus vaiko vain tietämättömyyttäni. Ei ole ainakaan saanut suurta julkisuutta vielä. On kuulemma toiminut jo vuodesta 1994.

Alppiruusut ovat ehtineet kasvaa aivan mahtaviksi. En tiennytkään, että ne edes kasvavat useamman metrin korkuisiksi. Arvioisin, että sieltä löytyi ainakin viisi kuusi metrisiä alppiruusuja. Niitä on istutettu sinne jo 1970-luvulla.


Alueen pieni parkkipaikka oli melko täynnä, mutta mitään ruuhkaa metsässä ei ole. Täällä sai rauhassa kuvailla alppiruusuja ilman pelkoa, että muita ihmisiä