Arjen kohtuullistamista – ylimääräinen loma

Minun syyslomani. Kuinka merkittävältä sen ääneen sanominen nyt tuntuukaan. Ei ole itsestäänselvyys, että voin viettää sen lasteni kanssa aivan rauhassa. Se vaati asenne- ja elämäntapamuutoksia, sillä tämä loma on palkaton ja sen myötä täysin oma ja vapaaehtoinen valinta. Olen päättänyt tehdä elämässä asteittain tällaisia vapaita valintoja, silla elämä on tässä ja nyt. Olen tehnyt järjestelyjä tällaisten vastaavien lomien mahdollistumiselle myös tulevaisuudessa, silla haluan elää muutoinkin kuin töiden kautta. Elämässä pitää olla vaihtoehtoja myös jatkuvalle oravanpyörälle ja näiden vaihtoehtojen tutkiskeluun olen pyhittänyt runsaasti aikaa.

Koulutaipaleen jälkeen ei ole tainnut kertaakaan “tarvita” viettää syyslomaa eli joka syksyn olen painanut töissä kesästä jouluun ja edelleen aina talvilomaan (tai kesälomaan) saakka. Tilanne on tuntunut vuosia normaalilta työläisen vuosirytmiltä. Nyt kuitenkin on ensimmäinen vuosi, kun lapsi on koulussa ja syysloma on lapsille pakollinen. On luonnollisella tavalla siis aika uusien vuosirytmien ja juuri siksi olen panostanut siihen, että omien lomien pitäminen lasten lomien aikaan