Astma ja talviretkeily

Me vesisaderannikon asukkaatkin olemme nyt jo suhteellisen pitkän aikaa saaneet nauttia kirpeistä ja aurinkoisista hankikeleistä. Maisema hohtaa valkoisena. Kyllä on kelvannut fiilistellä talvea! Mainioista retkisäistä huolimatta viimeviikkojen ulkoiluni ovat kuitenkin rajoittuneet läihmetsässä kuljeskeluun ja lintujen kiikarointiin lähiön ruokintapaikoilla.

Astma kaluaa motivaatiotani lähteä pidemmille retkille kunnon pakkasilla. Kuivan ja kylmän ilman hengittäminen laukaisee helposti hengenahdistuksen, ja hengitysteiden limakalvot alkavat jo muutaman pakkasessa vietetyn minuutin jälkeen tuntua siltä, kuin niihin olisi päätynyt hiekkaa. Nenä vuotaa ja tuntuu karhealta vielä pitkään ulkoilun jälkeenkin, ellei sitä vaivaudu huuhtelemaan tai kostuttamaan höyryllä. Vaivalloista, ettenkö sanoisi.


Ongelmaan on toki tarjolla apuja. Halpa ja yksinkertainen konsti, jota minäkin jokapäiväisessä ulkona liikkumisessani hyödynnän, on suun ja nenän peittäminen ohuella huivilla. Kankaan läpi hengittäminen auttaa hiukan. Jos kuitenkin on tarvetta käyttää aurinkolaseja tai jos sattuu olemaan silmälasi-ihmisiä, syntyy tämän ratkaisun myötä uusi ongelma – huivin alta ylöspäin nouseva uloshengitysilma nimittäin huurtaa lasit. Riittävän kovalla pakkasella kosteus vieläpä jäätyy linsseihin.

Minulla on silmälasit,

Lue koko postaus tästä