Isomummin kananmunakastike

Kananmunakastike on yksi vanhanajan lempikastikkeitani. Varhaisimmat versiot siitä olen nähnyt kirjoitetun jo joskus 1920-luvulla. Kastike muuntuu helposti säätelemällä rasvan ja/tai veden määrää sekä kananmunan paloittelutapaa.

Kananmunakastike sopii valmistettavaksi tänä päivänä vuoden ympäri, sillä kananmunien kuin muidenkin raaka-aineiden saatavuus (myös luomuna) on varsin hyvä. Parhaimmat kananmunat tulevat ihan poikkeuksetta suoraan tuottajalta, jolloin kananmuna on yleensä samana päivänä munittu. Itse hankin kananmunatkin pääsääntöisesti REKO-lähiruokarenkaasta.

Yksi mummeistani tapasi tehdä kananmunasta pientä silppua, kuten vanhoissa 1920-luvun ohjeissakin näkee tehdyn. Toinen mummini taas vannoi kauniisti siivutettujen kananmunien nimeen, vaikka samaa ikäpolvea olivatkin. Molemmat kastikeversiot olivat maistuvia kuin myös se kolmas versio, johon laitettiin kokonaiset kananmunat eli yksi muna jokaiselle ruokailijalle. Tapoja tehdä sama kastike lienee siis yhtä monta kuin tekijöitäkin.

Taloudellisin versio lienee kuitenkin pieneksi silputuista kananmunista tehty kastike, jossa kananmunan maku leviää hyvin koko kastikkeen läpi ja pienellä määrällä arvokkaampaa ainetta saadaan useampi ruokailija tyytyväiseksi ja talousrahat riittävät paremmin.

Lue koko postaus tästä