Janssonin kiusaus

Joulu meni menojaan, vielä on pieni hetki tätä vuotta jäljellä. Jouluaattona meillä ei ollut lunta ja nyt näyttää siltä, että myös vuosi vaihtuu lumettomana.


Tässä olen miettinyt meidän jouluruokia ja sitä, miten jotkut ruoat tarttuvat mukaan, niin kuin huomaamatta.  Ruotsissa asuessamme 70-80 -luvuilla, joulupöytäämme kuului Janssonin kiusaus ja lihapullat. Kun muutimme suomeen perinne jatkui. Tyttärilläni on tapana sanoa, että joulu ei tule ilman Janssonia.  Niin ja tietysti meidän joulupöytään kuuluvat myös lipeäkala, kinkku, lohi, salaatit, rosolli ja kaikki muut laatikot.
Janssonin kiusaus4–6 annosta

1 kg kiinteitä perunoita

2 rasiaa (à 100 g) anjovisfileetä ja 1 fileerasian liemi

2 keltasipulia

4–5 dl kermaa

Lisäksi:voita tai margariinia vuoan voiteluun ja nokareiksi pinnalle, sekä 1 rkl korppujauhoja pinnalle.

Kuori, suikaloi ja huuhtele perunat, painele kuivaksi talouspaperilla. Kuori ja silppua sipulit.

Laita puolet perunasuikaleista laidallisen, voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä perunoiden päälle omiksi kerroksikseen silputtu sipuli ja anjovisfileet.

Lisää päällimmäiseksi loput perunasuikaleet.

Yhdistä anjovisliemi ja kerma ja valuta liemi perunoiden päälle niin, että ne juuri peittyvät. Lisää

Lue koko postaus tästä