Kartanoromantiikkaa Mustiossa


Historian havinaa kaipaaville, kesäretkikohdetta etsiville ja ohikulkumatkalla oleville täsmävinkki Uudeltamaalta: ihastuttava Mustion linna, joka tarjoilee kävijöille yltäkylläisesti kartanoromantiikkaa, kaunista arkkitehtuuria ja hurmaavan kartanopuiston.

Taannoisella Hangon matkallamme tiellä 25 vilahti vastaan Mustion linnan opastekyltti, ja päätimme pitää kunnon jaloittelutauon Mustiossa. Päätieltä on kartanon alueelle vain lyhyt pyrähdys, ja hurmaavaa lehmuskuja ajellessa siirtyi saman tien toiseen aikaan ja paikkaan – aivan kuin olisi hetkessä siirtynyt keski-Eurooppaan.

Mustion linna oli ennestään tuttu lähinnä vain nimenä, muuten meillä ei ollut alueesta juuri mitään pohjatietoa. Niinpä Google pääsi heti töihin, ja meille selvisi, että kartanon upea, keltainen päärakennus kantaa Suomen suurimman ei-kirkollisen puurakennuksen titteliä, ja se on rakennettu vuosien 1783 – 1792 aikana.

Linnassa ovat aikanaan yöpyneet niin Kustaa III, tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II sekä Jean Sibelius. Kartano toimii nykyään museona, ja opastetun kierroksen aikana pääsee tutustumaan kauniiseen sisustukseen kaakeliuuneineen, maalauksineen ja alkuperäisine parkettilattioineen – ja ehkä myös kuulemaan pari kummitustarinaa.

Linnan vieressä on valkoinen, arkkitehti Edelfeltin