Keltainen sieni kukkaruukussa

Huonekasviharrastus tuo eteen välillä kaikenlaista jännää – eikä aina pelkästään positiivisessa mielessä. Meillä on ollut nyt reilun vuoden ajan sieniongelma. Kukkaruukkuihimme ilmestyy keltaista rihmastoa ja välillä ihan isoja itiöemiäkin, ja sienen läsnäolo näyttäisi saavan kasvit voimaan huonosti. Tilanne ällöttää ja ärsyttää minua.

Sieni on vaivannut muun muassa palmuvehkaa ja kultaköynnöstä.
Kukkaruukkusieni ilmenee pääasiassa rihmastona, jota kasvaa välillä mullan pintaan ja kasvien juurelle. Useimmiten rihmaston joukkoon ilmestyy myös pieniä, vaaleita, kellertäviä palleroita, kuin mannasuurimoita, jotka haisevat kummalliselta. Kun olemme vaihtaneet sienten valtaamista kukkaruukuista multia, näitä palleroita on ollut koko ruukun sisäpinta ja kasvin juurakko täynnä.

Pari kertaa esiin on putkahtanut myös itiöemä eli niin sanotusti se varsinainen sieni. Sateenvarjomainen helttasienen lakki on ollut halkaisijaltaan pari senttiä. Koko sieni on ollut keltainen, kunnes lopulta kuivahtanut vähän harmahtavaksi. Jotain samanlaista kasvoi aikanaan edellisessä kämpässäni palmuvehkan ruukusta, mutta silloin en nähnyt rihmastoa tai muutakaan, eikä sieni ilmaantunut esiin enää sen koommin, kun poimin sen pois.

Itiöemän ilmestyminen tarkoittaa

Lue koko postaus tästä