Kiikunlähde – lähde, jonka tulevaisuus on vaarassa


Kesän roadtripillä käytiin ihmettelemässä Kiikunlähdettä, joka sijaitsee Hollolassa. Olen nähnyt lukuisia kuvia somessa Kiikunlähteestä. Nyt tuo turkoosi vesi piti käydä omin silmin toteamassa. Näky, jonka lopulta näin tuotti kuitenkin enemmän surua kuin iloa.
Kiikunlähdettä pääsee ihailemaan enää vain näköalatasanteelta.
Mikä on Kiikunlähde?
Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas, jonka vesi on värisävyltään turkoosia. Lähde on pituudeltaan 400 metriä ja leveydeltään leveimmillään 100 metriä. Lähde ei jäädy talvellakaan. Kiikunlähde oli yksi Järven tarina elokuvan kuvauslokaatioista vuonna 2014 kuvatussa elokuvassa. Elokuvan myötä Kiikunlähteellä on käynyt kuhina – jopa siinä määrin, että tällä hetkellä Kiikunlähteellä liikkumista on rajoitettu ja lähteen maisemia katsellaan nyt näköalatasanteelta. 
Kiikunlähde on yksityisalueiden ympäröimä ja matka parkkipaikalta lähteelle onkin erilaisten kieltokylttien johdattelema. Näköalatasanne on rakennettu siksi, että alueen kasvillisuus ei kestänyt enää kävijämääriä – lähteellä saattaa käydä jopa pari sataa kävijää päivässä. Näköalatasanteelle mahtuu n. 4-5 ihmistä samaan aikaan. Näkymä on melko rajoittunut. Näköalatasanteen rakentamisella ja liikkumisen rajoittamisella yritetään saada puiden juuret elpymään. Kiikunlähteelle

Lue koko postaus tästä