Koli – Kansallismaisemien kuningas


Syyssateet jatkuvat, ja niin jatkuu minun reissukertomukseni.

Kolin maisemat olivat niin huikeat, että niistä saisi vaikka viisi postausta, mutta koetetaan pärjätä nyt tällä yhdellä.

Koli on kansallismaisemiemme ehdoton kuningas.

347 metrin korkeudessa kohoavat valkeat kvartsikalliot, alapuolella äkkijyrkästi putoava kallioinen metsä, vieressä siintävät vaarajonot ja kaukana sininen, saarien täplittämä Pielinen – ja jossakin vielä kauempana vastaranta.

Kolin korkeimmalla huipulla, Ukko-Kolin laella ollaan suomalaisen kansallismaiseman ytimessä. Tämä näkymä lienee Suomen tunnetuin ja kuvatuin maisema. Vaikka Lapin tuntureilla korkeuserot ovat suurempia ja maisemat vielä avarampia, Kolin Pielisen näkymät ovat huikeat omassa lajissaan. Tämä on nähtävä ainakin kerran elämässä.

Näe & koe Koli
Huippujen kierros (1,4 km). Luontokeskus Ukon pihasta lähtevä reitti kulkee Kolin korkeimpien huippujen (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli) kautta. Upeiden maisemien ohella Akka-Kolin näköalapaikan juuresta voi myös bongata suositun vihkipaikan, Hiljaisuuden temppelin. Kolilta löytyy kävely- ja patikointireittejä 61 kilometrin edestä, mutta jos kävelet yhden reitin, kävele tämä! Huippujen kierrokselta on myös helppo jatkaa kohti Mäkrävaaraa Mäkrän polkua (7,2

Lue koko postaus tästä