Kuinka vastata lapsen vaikeisiin kysymyksiin?


Olen pitkään halunnut kirjoittaa tämän tyyppisen postauksen, mutta samalla jännitän tosi paljon tämän kirjoittamista. Enhän ole kasvatusalan ihminen ja kokemusta äitiydestäkin on takana vain neljä vuotta. Otathan siis huomioon, etteivät nämä ole mitään ainoita totuuksia ja jokaisen on hyvä miettiä vastaukset omista lähtökohdistaan, lapsen iän ja luonteen huomioiden. Hyvä nyrkkisääntö onkin aina antaa tarpeeksi tietoa lapselle hänen omaan ymmärrystasoonsa nähden ja varoa hämmentämästä lasta lisää. Esimerkiksi vastauksia kysymykseen ”Mitä on seksi” on kymmeniä. Ihan pienelle lapselle vastaukseksi riittää vaikkapa ”Aikuisten ihmisten läheisyyttä.” Teini-ikäiselle on taas hyvä jo tuoda kuvioihin ehkäisyasiat ja puhua oman kehon itsemääräämisoikeudesta (tosin, onko tuo sana?). Hyvä aloitus on myös kysyä, mistä lapsi on sanan/asian kuullut tai mistä tuli mieleen pohtia kyseistä asiaa. 
Tässä kuitenkin muutama tiukka kysymys, joita leikki-ikäinen saattaa heittää tiskiin. Ja omat parhaat vastaukseni niihin. 
1. Milloin elämä loppuu? 

Taaperoiän jälkeen lapsille alkaa pikkuhiljaa paljastua elämän rajallisuus. Ehkä jo aikaisemminkin, jos vaikkapa joku suvusta kuolee. Mitä vastata,

Lue koko postaus tästä