Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja


Nyt meitä salmiakin ja lakritsin ystäviä hellitään. Minervan julkaisema uutuuskirja sisältää suolaisia ja makeita reseptejä joissa salmiakki ja lakritsi ovat joko pääosassa tai mausteena. Kirjan alkupuolella avataan historiaa näiden kahden takaa ja kerrotaan mielenkiintoisia yksityiskohtia mm. lakritsin kasvatuksesta, keruusta ja jatkojalostuksesta. Kuvat vanhoista tuotteista ja koulutaulumaiset kuvat tekisi mieli irrottaa kirjasta ja siirtää kehyksiin keittiön seinälle, ovat niin upeita. 
Kirjassa avataan runsaasti lakritsin historiaa mm. Italiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Englannissa mutta pieni pettymys onkin, ettei Suomea mainita oikeastaan ollenkaan. Tosin Suomessa ei lakritsia ole taidettu kasvattaa mutta silti ainakin salmiakin osalta Suomi tuntuu yhtenä tärkeimpänä valmistusmaana. 
Rakastan salmiakkia ja lakritsia, ja olenkin oppinut käyttämään niitä enemmän myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Varsinkin aito lakritsijauhe on todella mahtava ja monikäyttöinen tuote, se sopii niin lohen graavaamiseen kuin korvapuustien täytteeksi. Myös salmiakin ja suklaan yhdistelmä tuntuu nykyään yhä paremmalta, tuon makupari kun tuntui pitkään tuntuvan epäsopivalta omassa mielessä. 
Kirjan resepteissä tarjoillaan mm. sitrushedelmäsalaattia salmiakkikastikkeen kera, maustetaan

Lue koko postaus tästä