Langanvärjäys kurkumalla

Viime kesänä tilasin Adlibrikselta värjäämätöntä, vyyhditettyä superwash merinoa ajatuksena värjätä ainakin toinen kerä sinapinkeltaiseksi. Yritin värjätä langat käsivärjäykseen tarkoitetulla Dylon-kangasvärillä. Langasta tuli hailakka beige vailla häivääkään keltaisesta. Luovutin ja lankojen kuivuttua nakkasin ne lankakoriin, unohtaen ne melkein vuodeksi sinne.


Tuli karanteeni ja sisuuntuminen, kun neulottavat langat loppui kesken. Ostin kaupasta kaksi maustepussillista jauhettua kurkumaa ja päätin värjätä langat niillä. Lämmitin 10 litran kattilassa vettä, nakkasin sinne suolaa ja kurkumapussit ja sitten sekaan jo valmiiksi kastellut lankavyyhdit. Langat ui kurkumavedessä tunnin, kun kattila oli liedellä, ja jonkun aikaa sen jälkeen, kun nostin liemen jäähtymään. Veden ei saa antaa missään vaiheessa kiehua, koska lanka kärsii siitä. 
Alussa, kun värjäsin lankoja Dylonilla, lankoja ei tarvinnut erikseen purettaa vaan kiinnitykseen käytetään suolaa. Missä tahansa muussa tapauksessa puretus tulisi varmasti tarpeeseen värien pysyvyyttä ajatellen, jos tehdään kasvivärjäyksiä aineksilla, jotka eivät päästä tarpeeksi pigmenttistä väriainetta tai jos se ei kiinnity. Kurkumassa on niin vahva pigmentti, että en nähnyt tarvetta