Laukon kartano Vesilahdella

Laukon kartanon päärakennus.
Kesäpäivä kartanossa

Pääsin tänä(kin) kesänä vierailemaan Suomessa mitä hienompiin maisemiin ja miten monta kertaa olenkaan huokaillut rakkaan kotimaamme kauniita maisemia – peltoaukeita, jyhkeitä kallioita, sinistä vettä sekä rakennuksia, jotka voisivat kertoa tarinan jos toisen, jos osaisivat puhua.

Eräänä sunnuntaina heinäkuussa ajoin ystävän kanssa Laukon kartanoon Vesilahdelle, sillä kartanoissa on sitä jotain. 


Laukon kartano
Olen kuullut useita kertoja Laukon kartanon nimen ja tiedostanut suurinpiirtein sen sijainninkin. Silti minut pääsi yllättämään, miten upea ja mielenkiintoinen historia kartanolla on. En tiennyt esimerkiksi sitäkään, että Elias Lönnrot on viimeistellyt Kalevalan Laukon kartanossa.
Mitä kartanosta oikeastaan tiedetäänkään?
Laukon kartano sijaitsee Vesilahdella, Pyhäjärven rannalla. Kartanon nimi on mainittu v. 1416 ensimmäisissä kirjallisissa lähteissä, joten kartanon historia ulottuu hyvin kauas. Kartanon historia ulottuu kuitenkin vielä kauemmas, sillä alueelta on löydetty runsaasti hauta- ja uhripaikkoja sekä esimerkiksi kaupantekoon viittaavaa esineistöä, mikä viittaa siihen, että paikalla on sijainnut vilkas kauppakylä jo ennen ensimmäisen vuosituhannen vaihdetta.
Kartano on kuulunut historiansa aikana useille eri suvuille (Kurki, Törngren-,

Lue koko postaus tästä