Made in China

Läppärini on ollut jumissa nyt useamman päivän ja parhaillaan tsekkaillaan saadaanko kovalevyä vielä jotenkin eloon vai onko kapistus kiikutettava huoltoon (tai jopa elektroniikan hautausmaalle, apua!). Nyt siis pöytäkoneella kirjoittelen, mutta on tämä outoa kun olen tottunut kirjoittelemaan epäergonomisesti sohvalla enkä fiksusti työpöydän ääressä… No joka tapauksessa halusin nyt tulla kirjoittamaan ajatuksiani aiemmin tällä viikolla käydyn keskustelun pohjalta.

Harvemmin asiakkaat töissä jäävät pidempään jutulle, mutta tässä eräs päivä erään vanhemman rouvan kanssa juttu lähti vierimään kohti vaatteiden valmistusmaita, halpamuotia ja materiaalien käyttöikää. Oikein mielenkiintoinen aihepiiri, jota jäätiinkin pohtimaan pitkäksi aikaa, koska minulla löytyi aiheesta sanottavaa, pohdittavaa ja mielipiteitä vähintään yhtä paljon kuin rouvalla.

Meidän myymälän tuotteissa lukee “made in china”, “…turkey”, “…india” tai “…mauritius”. Ja erityisesti tuo “made in china” on se, josta saa ihmisten kanssa eniten keskustella. On tavallaan jo vähän sääli, kuinka koko Kiinan maa on leimattu paitsi feikkejä valmistavaksi, myös työntekijöitä sortavaksi tehdasmaaksi. Asiakkaan ensimmäinen ajatus “made in

Lue koko postaus tästä