Menovinkki: Veljekset Von Wright Ateneumissa


Taistelevat Metsot (1886), yksi suomalaisen maalaustaiteen tunnetuimpia ja myös kopioiduimpia teoksia, lumosi minut jo pikkutyttönä. Muistan seistä tönöttäneeni maalauksen edessä haltioituneena, ja siitä lähtien von Wrightin veljesten teokset ovat olleet kestosuosikkejani. Kun Ateneumiin avautui viime lokakuun lopulla kokonaan heidän tuotantoonsa perehtyvä näyttely, olihan se nähtävä.

1800-luvulla vaikuttaneet von Wrightin taiteilijaveljekset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand ovat ennen kaikkea tunnettuja yksityiskohtaisista lintutöistään, joissa linnut lähes heräävät eloon. Sulat ja höyhenpeitteet on maalattu millintarkasti, eikä ihme, että lintutyöt ovat von Wrightien rakastetuimpia maalauksia.

Tiesitkö muuten, että veljekset metsästivät ja täyttivät lintuja saadakseen kunnollisia malleja maalauksiaan varten? Von Wrightien tuotanto ei kuitenkaan koostu pelkästään lintutauluista, sillä he olivat myös taitavia maisema- ja muotokuvamaalareita, ja maisemateoksissaan he kuvasivat usein Haminanlahden kotiseutujaan.

Von Wrightien tuotanto on kuin taidemaailman ruisleipää, se on koko kansan ja perheen maalaustaidetta, josta voi nauttia, vaikkei taiteesta paljoa tietäisikään. Lapsetkin innostuvat lintumaalauksista, eikä tauluja ymmärtääkseen tarvitse paljoa ajatella, etsiä symbolisia kaksoismerkityksiä tai muuten erityisemmin tulkita teoksia.

Taiteilijaveljesten

Lue koko postaus tästä