Nokkonen on puutarhan hyötykasvi

Nokkonen on yksi suosikkikasvejani. Se on minusta jollakin tapaa kaunis, vaikka onkin polttava ja piikikäs. Lisäksi nokkonen on varsin makoisa raaka-aine keittiössä ja sopii mm. taikinoihin, keittoihin, piirakoihin, lättyihin ja puuroihin. Luomulaakson Puuroperjantaissakin keiteltiin ja paisteltiin nokkosesta useampaa sorttia, kurkkaahan nokkospostaukset Villit nokkospuurot sekä Nokkosen lumoissa.

Nokkosessa on paljon hyvää ja se on oiva apu puutarhassa ja pihallamme saakin nokkonen rehottaa ihan rauhassa muutamassa kohdassa, jotta sitä varmasti riittää koko kesän ajan niin keittiöön, puutarhan tuholaisten torjuntaan kuin lannoitekasteluunkin. Itse en ole koskaan lopettanut nokkosen keräämistä kevääseen vaan kerään sitä vielä myöhään syksylläkin. Isoista kasveista napsin toki keittiökäyttöön vain lehdet. Talvivarastoihin sitä säilötään myös — niin pakastettuna kuin kuivattunakin.

Alla olevat nokkosohjeet tuovat näppärän avun jokaiseen kotipuutarhaan.

NOKKOSVESI KIRVOJEN TORJUNTAAN

n. 1 kg tuoreita nokkosia
5 l vettä

Liota nokkosia vedessä 2 vuorokautta. Siivilöi ja laita sumutepulloon. Näppärä kirvoja vastaan, mutta vaatii useamman käsittelyn.

NOKKOSKÄYTE

Lue koko postaus tästä