Pääskysestä ei päivääkään – kesän ensimmäinen retki

Mistä tietää vuodenajan vaihtuneen? Termisiä vuodenaikoja on Suomessa määritelmällisesti neljä, ja ne on sidottu lämpötilan vaihteluun. Terminen kesä on silloin, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 asteen yläpuolella. Tänä vuonna terminen talvi meinasi jäädä kokonaan välistä – miten silloin olisi määritelty kevät?

Pohjoisessa vuodenaikoja sanotaan olevan kahdeksan, mikä tuntuu minusta hyvinkin osuvalta. Tykkään puhua esimerkiksi pelkän kesän lisäksi myös kevätkesästä ja syyskesästä. Varsinaissuomalainen kevät on perinteisesti pitkä ja rönsyilevä aina maaliskuun lumista toukokuun heräävään vihreyteen, ja siinä käydään selkeästi läpi kevättalven vaihtuminen kevään kautta kevätkesään.


Vanhan kansan sananlasku ennustaa kesän saapumista muuttolinnuista: ”Kuu kiurusta kesään. Puoli kuuta peipposesta. Västäräkistä vähäsen. Pääskysestä ei päivääkään.”

Ilmaston lämpenemisen myötä värssy ei tietenkään pidä enää paikkaansa – jos on ylipäätään koskaan pitänytkään. Nostalgisuudessaan siinä on kuitenkin jotain perin tunnelmallista, mikä saa minut muistelemaan sitä joka kevät, ja tarjoaahan se huumoriarvoa vaikkapa helmikuisille kiuruhavainnoille.

Pääskyt ovat minulle kuitenkin alkavan kevätkesän merkki, vaikka ensimmäiset saapuisivatkin jo huhtikuun lopulla. Kun tähyää

Lue koko postaus tästä