Parvekepuutarhan kevät ja kellarissa talvetettujen kasvien kohtalo

Tänä vuonna parvekepuutarhamme kevät ei ole niin paljoa ulkomaailman kevättä edellä. Nurmikko jo vihertää ja narsissit kukkivat ulkona. Parvekkeellamme vaahtera ja mustaherukka ovat avanneet lehtensä kukoistukseen, ja vuorenkilvet ja raparperit ovat heränneet kasvamaan. No, ulkona saataneen odottaa toukokuun puolelle, että puut puhkeavat lehteen, mutta ei siihen varmasti enää kauaa mene tätä kyytiä.

Tämä kuva on parin päivän takaa. Nyt parvekevaahteramme lehdet ovat jo paljon isommat.
Turussa on jo nyt aivan vappuinen tunnelma – tai oikeastaan enemmänkin kuin vappuinen. Monena keväänä vappupiknikin aikaan puistojen nurmet ovat olleet kutakuinkin yhtä vihreät tai jopa vähemmän vihreät kuin nyt. Tänään mittarissa oli liki +19 astetta.

Tämä kaikki vie ajatukset väkisinkin ilmastonmuutokseen. Vaikkei yksittäisten sääilmiöiden pohjalta pitäisikään alkaa esittää mitään johtopäätöksiä, niin en voi välttyä ajattelemasta, että tällaiset keväät saattavat olla uusi normaali. Eipä siinä mitään puutarhaihmisen kannalta – varhainen keväthän on kerrassaan mukava juttu tästä kulmasta tarkasteltuna – mutta moni luonnon asukki ei välttämättä pysy kyydissä.

Narsisseja ja

Lue koko postaus tästä