Paukaneva – sisällissodan kauhuista viehättäväksi retkeilykohteeksi


Olin toukokuussa ystäväni luona jälleen Seinäjoella ja tällä kertaa päätimme toteuttaa pitkäaikaisen suunnitelman ja lähdimme käymään Paukanevalla. 
Kyseinen viikonloppu oli hyvin lämmin. Junakin oli täpötäynnä ja ilma ei kiertänyt nimeksikään. Onnistuin saamaan istumapaikan, vaikka alkuun näytti siltä, että juna on loppuunmyyty. Lähdimme ystäväni kanssa Paukanevalle alkuillasta, kun kuumottavin aurinko oli jo porottanut. Hiki virtasi siltikin, kun aurinko oli vielä kuudenkin jälkeen melko korkealla. 
Jätimme auton Lehtisalon laavun läheiselle parkkipaikalle, ohitimme laavun ja suuntasimme nevan toiselle puolelle lintutornille. 


Matkalla lintutornille kuulimme lintujen laulua ja muita ääniä. Emme kuitenkaan nähneet juurikaan eläimiä tai lintuja lukuunottamatta muutamaa varista. 
Matkaan oli lähtenyt muitakin samoilla aikeilla, vastaan tuli myös lenkkeilijä, joka tottunein askelein juoksi pitkospuita pitkin. Itselläni tuotti riittävästi haastetta kävellenkin olla puljaamatta suohon. Tai lähinnä eniten pelotti, että kamerani putoaa 😉 


Nevan karu historia
Matkalla näimme infotauluja, jotka kertoivat mm. Paukanevan teloituksista sisällissodan aikana keväällä 1918. Seinäjoella teloitettiin helmikuun ja toukokuun välisenä aikana yli 44 punaista, joista valtaosa haudattiin Paukanevalla

Lue koko postaus tästä