Piha & Puutarha – messutunnelmat, trendikasvit ja ilahduttavat löydöt

Piha & Puutarha -messut avasivat tänä vuonna puutarhamessukevään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Pääsin tutustumaan messuihin vasta sunnuntaina, joten olin ehtinyt nähdä jo runsaasti kuvia sieltä ja fiilistellä tulossa olevaa. Messukäynti nostatti kevättunnelmaa, ja sen myötä myös parvekepuutarhamme pääsi kunnolla heräilemään talviuniltaan, kun toimme kotiin kevään ensimmäiset narsissit ja orvokit.

Tänä vuonna Turun puutarhamessujen värimaailmassa esiintyi runsaasti keltaista – yhtä suosikkiväreistäni – sekä vaaleanpunaisen ja violetin sävyjä. Aina niin hienon ja ilahduttavan yleiskoristelualueen eli sisäpuutarhan narsissi- ja tulppaaniloisto oli mahtavaa. Hyasintteja oli myös runsaasti. Niiden pastellinen värikirjo ja voimakas tuoksu veivät ajatukset vuoden takaiselle reissulleni keväiseen Ruotsiin, missä hyasintit kukkivat valtoimenaan.

Sisäpuutarha-alue oli aiempaa pienempi ja sijoitettu kapeaksi vyöhykkeeksi pitkin A-hallin seinustaa. Mielestäni viimevuosina vakiintunut iso puutarha keskellä hallia on ollut parempi ratkaisu, mutta toisaalta tänä vuonna koristelu vetosi minuun vahvemmin kuin vaikkapa viime vuonna, jolloin värimaailma oli tummempi ja kokonaisuus levottomampi. Toivon kuitenkin, että ensi vuonna nähdään taas isompi, hallin keskelle sijoitettu sisäpuutarha.

Perinteisten toukokuutunnelmaa luovien koivujen ja runsaan kukkameren ohella sisäpuutarhassa oli muun muassa vesiaihe, minikokoinen kattopuutarha, kunttaa ja havupuita sekä telmimistilaa lapsille. Tykkäsin myös paljon hyötykasvien käytöstä. Messujen muussa yleiskoristelussa oli värikkäiksi maalattuja linnunpönttöjä, jotka olivat Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen jäsenten tekemiä.

Messujen tarjonnasta erottui selkeästi muutama vahva trendi. Ensinnäkin piha- ja puutarha-asioiden ohella myynnissä oli entistäkin enemmän huonekasveja ja vihersisustukseen liittyvää tavaraa. Kaupunkiviljelyteema ja hyötykasvit ylipäätään olivat myös vahvasti esillä. Tykkäsin tietysti tästä, sillä huonekasvit, hyötykasvit ja kaupunkiviljely ovat juuri ne minun juttuni.

Kokedamat olivat hyvin suosittuja. Tästä perinteisestä japanilaisesta istutustavasta oli esillä erilaisia versioita monella osastolla. Leikkokimpuissa suosituiksi tulleet heinät ja sarat näkyivät myös messujen valikoimassa. Myynnissä oli etenkin saroja monta sorttia, ja niitä oli käytetty sisäpuutarhassa sipulikukkien ohella maanpeittoon. Samoin muhkeita hortensioita oli tarjolla paljon.

Värikkäitä punasävyisiä apiloita ja niin sanottuja onnenapiloita eli käenkaaleja (Oxalis) näkyi runsaasti sekä myynnissä että yleiskoristeluissa. Käenkaalit ovat hauskoja. Kokemukseni mukaan niitä on järkevin kasvattaa ruukussa tai amppelissa, eikä suoraan kukkapenkissä. Ne nimittäin leviävät todella nopeasti ja, jos jossain vaiheessa niistä haluaa eroon, se ei ole helppoa. Muistan, kun yritimme karsia punalehtistä käenkaalia lapsuudenkotini pihasta, ja siinä riitti hommaa. Minulla on ollut käenkaali myös huonekasvina – sitä voi siis myös pitää sisällä.

Värikkäslehtiset kasvit ovat muutenkin muodissa, ja isokirjopeippejä (Solenostemon) eli niin kutsuttuja värinokkosia oli myös paljon. Kirjopeippiä voi pitää sekä puutarhassa että sisällä asunnossa, kunhan tarjolla on valoa ja kosteutta. Ystävälläni on ollut sellainen ikkunalaudalla jo useamman vuoden ajan ja se on kasvanut aika isoksi. Tietääkseni kirjopeipit eivät kuitenkaan ole huonekasveina kovin pitkäikäisiä. Ne kasvat muutaman vuoden, kukkivat ja kuolevat. Ulkona pidettävien kirjopeippien talvetuksesta en osaa sanoa mitään.

Kauniit parsakasvit (Asparagus), kuten unelma ja köynnösparsa, näyttävät olevan nyt nousussa huonekasvimaailmassa. Niitä tuli vastaan niin kokedamoissa kuin tavallisissa ruukkuistutuksissakin. Me hankimme unelman pari vuotta sitten, ja pienten alkuvaikeuksien jälkeen se on menestynyt hyvin. Kasvuvauhti ei toki päätä huimaa, mutta on sen koko nyt ainakin tuplaantunut. Luonnossa unelmat voivat kuulemma venyä monen metrin mittaisiksi komeiksi pensaiksi.

Mehikasvit ovat nyt hyvin trendikkäitä. Niitä oli myynnissä monenlaisia sekä puutarhaan että huonekasveiksi. Ostimme yhden kirjotähden (Haworthia), joka tulee osaksi tuoretta mehikasvi-istutustamme. Samanlaista suosiota nauttivat edelleen myös tillandsiat eli ilmakasvit, joita löytyi monelta näytteilleasettajalta ja oikein hauskasti esille pantuna. Erityisen ihana ilmakasvivalikoima ja hyvä tarjoushinta oli turkulaisen kukkakauppa Flörin muutenkin mainiolla osastolla, mistä ostimmekin pari uutta yksilöä.

Kokonaisuutena messut olivat oikein hyvät, mutta muutama seikka vähän hiersi. Varsinaiset puutarhamessut olivat aiemmasta poiketen vain yhden messuhallin kokoiset ja yleiskoristelu niukempaa. Toisessa hallissa oli lähinnä sänkyjä, kolmannessa Mökki & Meri -kokonaisuus ja neljännessä matkailuatoja. Näytteilleasettajien joukossa oli turhan paljon sellaisia, jotka eivät liity mitenkään messujen aiheeseen. Kauppapuutarhaliiton osastolla työskenteli niin huono asiakaspalvelija, että melkein teki mieli jättää ostokset tekemättä.

Lähestyvät vaalit näkyivät myös. Puolueiden kojut valtasivat tilaa ja huomiota itse puutarha-asialta, ja mainoksia tyrkytettiin hanakasti. Ihanaan hyötyviljelyteemaiseen Hankkijan osastoon – jossa oli kiva kasvihuone ja viljelylaatikoita – oli vaikea päästä tutustumaan rauhassa, kun joku Barbara Heinonen otatti siellä vaalikuvia keskellä kävelyreittiä ja yritti väkisin jakaa mainoksiaan. Häntä en äänestäisi.

Käytin messupäiväni ennen kaikkea osastojen kiertelyyn, ja viimeisen parin tunnin aikana teimme mukavia hankintoja. Seurasin ohjelmaa vain ohimennen. Floristimestari Pirjo Korppi veti hauskan näköistä kukkakorutyöpajaa, ja ohjelmalavalla Luonnonvarakeskuksen Maarit Heinonen kertoi vanhoista omenalajikkeista. Messuilla järjestettiin kukkasidontakilpailu, jossa syntyneitä asetelmia saatiin ihailla niin aulassa kuin auditoriossakin. 

Aluksi näytti vähän siltä, ettei messuilla olisi tällä kertaa paljoakaan mitään, mitä haluaisimme ostaa. Tarjoukset kuitenkin paranivat päivän loppua kohden, ja löysimmekin muutaman kivan jutun. Hoksasin Tuoremyynti Pitkäsen huonekasvivalikoimasta yllättäen flamingonkukan, jonka hinta oli päivän päätteeksi enää seitsemän euroa! Hankkijalta saimme parin euron hintaan narsissit ja orvokit. Perinteisestä puutarharuletista voitimme kiinanruusun. Lisäksi ostimme kassillisen vihanneksia heti syötäväksi, pari tillandsiaa ja kirjotähden sekä Pihasuunnittelun ABC -kirjan, jonka aion antaa mamilleni.

Tänä keväänä en taida ennättää näiden jälkeen enää vierailla muilla puutarhamessuilla kuin sitten vasta toukokuun lopussa Uudenkaupungin kukkamessuilla, joten olen iloinen, että sain vietettyä aikaa nyt näillä oikein mukavasti, tehtyä hyviä hankintoja ja koettua pirteää kevätfiilistä. Jotenkin aivan erityisen iloinen olen tuosta flamingonkukasta. Olen haaveillut sellaisesta pitkään, mutta hinnat ovat usein korkeita. Tämä oli todellinen löytö.

Kävittekö Piha & Puutarha -messuilla ja mitä tykkäsitte?

Lue koko postaus tästä