Raaseporin linna


Raaseporin linna on yksi Suomen komeimmista linnan raunioista. Se sijaitsee Snappertunassa.
Raaseporin linna on rakennettu 1370-luvulla Ruotsin kruunun toimesta. Linna toimi Uudenmaan hallintokeskuksena, josta mm. kerättiin verot ja valvottiin Itämeren kaupankäyntiä.

Linna seisoo jykevän korkean kallion päällä, joka tuolloin oli saari. Sieltä oli hyvä suojautua hyökkääjiä vastaan. Se oli myös sotilaallinen tukikohta. Historiansa aikana siellä onkin muutamat taistelut käyty ja se on joutunut merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi.

Merivesi oli pari metriä nykyistä korkeammalla linnaa rakennettaessa. Alueelle oli myös juntattu puupaaluja pariin kehään 18 00 kappaletta, jotta suuret laivat eivät pääsisi lähemmäs. Isommat laivat eivät siksi edes päässet linnan lähelle vaan ne oli jätettävä kauemmas. Myös laivat muuttuivat vuosin saatossa yhä kookkaimmiksi ja maan kohoamisen myötä linnan ympärillä oleva merenlahti madaltui entisestään ja nykyään lähellä kulkee enää vain pieni kapea joki.


Raaseporin linna perustettiin Tallinnan kilpailijaksi, joka oli vilkas kauppapaikka. Raaseporin linna olikin Viipurin ja Turun linnan jälkeen tärkein Ruotsin vallan keskus maassamme. Kukoistuskautta olivat 1450-1460-luvut.

Meren

Lue koko postaus tästä