Saariston Rengastiellä: Kustavi – Iniö – Houtskari


Heinäkuun lomapätkän ohjelmassamme oli merellinen road trip Saaristomerelle. Saariston Rengastietä on kehuttu Suomen kauneimmaksi matkailureitiksi, ja se onkin varmasti yksi kotimaamme legendaarisimpia matkailuteitä. Tämä reitti on ollut mielessämme ensimmäistä kertaa jo vuosia sitten, ja arvottuamme hetken Hangon, Rengastien ja Ahvenanmaan välillä, vei Rengastie vihdoin voiton.
250 kilometrin mittainen, 12 siltaa ja 9 lossimatkaa sisältävä reitti mutkittelee kapeilla saaristoteillä merellisten pitäjien läpi. Maisemaa hallitsevat vuoroin käppyrämännyt, vuoroin vehreät tammilehvästöt. Meri on alati läsnä – vähintään suolaisena tuoksuna ilmassa. Reitti olisi mahdollista kiertää autolla periaatteessa yhdessäkin päivässä (jos onnistuu ajoittamaan osumisensa Dalen – Mossala -lautalle nappiin), mutta jos on aikaa, miksi kiirehtiä?
Me käytimme matkaan viisi päivää ja neljä yötä, jotta saimme rauhassa fiilistellä punaisia venevajoja, kallioluotoja ja keltaisia losseja. Liikenteen ja lauttojen puolesta yhden päivän rykäisykin olisi onnistunut – lomalaiset kotimaassa pitävästä koronasta huolimatta liikennettä oli kohtuullisesti, eikä losseihinkaan tarvinnut jonottaa tuntikaupalla, vaan pääsimme kaikkiin

Lue koko postaus tästä