Toukokuun kirja: Veriruuusut

Viime vuoden puolella lukemani Anneli Kannon Lahtarit teki minuun pysyvän vaikutuksen, ja kun sain käsiini Kannon aikaisemman sisällissotaa käsittelevän romaanin Veriruusut, odotukset olivat todella korkealla. Ja nämä odotukset vaikuttava ja koskettava Veriruusut todella lunasti.


Vaikka sisällissotamme punaisten puolella taistelleita naiskaartilaisia käsittelevä Veriruusut ilmestyi kymmenen vuotta sitten, se on tänä vuonna ajankohtaisempi kuin koskaan. Sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, ja edelleenkin tuntuu käsittämättömältä, mitä Suomessa on tapahtunut vain vuosisata sitten. Veriruusut vie lukijan takaisin sadan vuoden päähän keskellä näitä järjettömiä, sielua riipiviä tapahtumia ja traagisia ihmiskohtaloita, keskelle sotaa ja luokkayhteiskuntaa, jossa jokainen on vain koettanut selviytyä parhaaksi kokemallaan tavalla.

Siinä missä Lahtarit oli miesten, eritoten valkoisten vapaussoturien kirja, Veriruusut nostaa keskiöön köyhälistön nuoret naiset. Teos keskittyy kuvaamaan sisällissotaa erityisesti yhteiskunnassa heikompiosaisten työläistyttöjen näkökulmasta, niiden rohkeiden nuorten, jotka kaipaavat niin kovasti itsenäisyyttä ja omaa ääntään kuuluville, että ovat valmiita pukemaan housut, kantamaan kivääriä ja liittymään kapinaan. Naiskaartilaiset toivoivat, että kaikilla olisi työtä, leipää ja

Lue koko postaus tästä