Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Talkoilla rakennettu


Viime syksynä syyskuussa toimin kisakuskina sukulaislapselle. Kisat pidettiin Sastamalassa. Paluumatkalla koukattiin Tyrvään kirkolle, jossa juuri hääpari oli astellut kirkosta ulos. Tovin odoteltuamme hääväen lähtemistä, kiertelimme katselemassa kirkkoa ja kaunista järvimaisemaa. Valitettavasti emme päässeet kirkkoa ihailemaan sisäpuolelta, sillä se meni juuri kiinni.

Tyrvään kirkko
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko eli Tyrvään vanha kirkko (ruots. S:t Olofs kyrka i Tyrvis) on noin vuosina 1506–1516[1] rakennettu myöhäiskeskiaikainen harmaakivikirkko Tyrväällä Sastamalassa. Se sijaitsee Vanhankirkonniemellä, Rautaveden rannalla Kallialan kylässä.

Suomen keskiaikaisia kirkkoja tutkineen Markus Hiekkasen mukaan kirkko on rakennettu vuosien 1506 ja 1516 välissä. Ajankohdan vahvistavat kirkkorakennuksen piirteiden lisäksi kirjalliset lähteet.
Tyrvään vanha kirkko on myöhäisgotiikan ajalta. Kirkkoja rakennettiin tuolloin Suomessa paljon, noin 50 kappaletta.

Kirkon suunnittelijana pidetään Huittisten mestaria. Kirkon ulkomitat ovat 27,1 m × 14,5 m, eli se on suhteellisen pieni. Muurauksessa käytetyt kivet ovat suuria ja eri kokoisia. Koillis- ja luoteiskulmissa on kulmakivet, jotka ovat tyypillisiä myöhäiskeskiajan Hämeessä, ja niiden oletetaan olleen tyypillisiä tietylle rakennusmestarille. Poikkeuksellista on että

Lue koko postaus tästä