Tyttömuottien ja poikamuottien murtamista


Törmäsin Facebookin keskusteluryhmässä lastenhoitajaan, joka ihmetteli sitä, miksi tytöt eivät enää saa olla tyttöjä eivätkä pojat poikia. Hän kertoi tarjoavansa vaisulle pojalle ensin autoleikkejä ja vetäytyvälle tytölle nukkeja. Ihan ymmärrettävää, että me aikuiset tukeudumme stereotypiohin elämää helpottaaksemme, mutta joskus niistä on hyvä pyrkiä irti. Miten meidän vanhempien tulisi lapsiamme kasvattaa tässä mielipidemeressä, jossa toiset käskevät lapsiaan kutsuttavan aina sukupuolettomasti vain lapsiksi – ja toiset puuskahtavat, että poikalapsillekin on nykyään tyrkytettävä nukkeleikkejä? 
Lapsia kasvatetaan edelleen sukupuolistereotyyppisesti
Tämä aihe on kiinnostanut minua niin kauan, kun tiesin tulevani poikalapselle äidiksi. Olen kyllä varma, että kokisin aiheen yhtälailla tärkeäksi tytön äitinä. En halua lastani laitettavan mihinkään muottiin sen takia, mikä hänen sukupuolensa on. 
Luin uusimmasta MLL:n lehdestä äärimmäisen hyvän artikkelin aiheesta ja innostuin sen myötä kirjoittamaan tämän postauksen. Jutussa kerrotaan, että edelleen päiväkodeissa lapsia kehutaan stereotyyppisesti sukupuoleen peilautuen. Tyttöjä kehutaan kilteiksi ja avuliaiksi, kun taas poikien kommentoidaan olevan vahvoja tai nopeita. Meidän vanhempi poika on aina viihtynyt

Lue koko postaus tästä