Unohdettujen hautausmaa – Pitkäniemen sairaalan vanhalla hautausmaalla

Hautausmaalle saapujaa tervehtii ensimmäisenä portti.
Pitkäniemen hautausmaa on paikka, jossa minun on pitänyt käydä jo kauan. Heinäkuussa, heti tämänvuotisen roadtripimme jälkeen päätimme lähteä etsimään hautausmaata. Yllätykseksemme hautausmaa ei sijaitsekaan Pitkäniemen sairaalan puolella vaan moottoritien toisella puolella parin kilometrin päässä sairaalasta. Auton saa ajettua Sarpatientien varessa olevan metsätien alkupäähän, mutta alue on hyvin pieni, ehkä vain 1-2 auton mahduttava. Sateelliittikartassa näyttää että tienpätkä olisi autonmentävä, mutta metsätien alkupäässä on portti, joten tietä pitkin pääsee vain jalan tai pyörällä.
426 haudattua
Pitkäniemen hautausmaa sijaitsee Nokialla, aivan moottoritien kupeessa. Hautausmaata on kutsuttu myös nimellä Kappelinmäen hautausmaa. Nimi juontunee siitä, että hautausmaa sijaitsee Maatialanharjun Kappelinmäellä. Niille, jotka eivät tunne Pitkäniemeä niin se on psykiatrinen sairaala, jossa hoidetaan aikuisia ja nuoria.
Tälle hautausmaalle on haudattu vuosina 1902-1964 426 Pitkäniemen sairaalassa kuollutta potilasta. Hautausmaalle haudattiin pääasiassa Pitkäniemen sairaalan kriminaaliosaston potilaita sekä kunnan holhouksessa olleita potilaita, joilla ei ollut omaisia eikä ruumista haluttu kuljettaa kotikuntaan. Sotavuosien 1939–1944 jälkeen hautausmaalle haudattiin myös luovutetuilta

Lue koko postaus tästä