Unohtelijan leipä


Pitkien vapaiden ja Eid juhlan kunniaksi päätin tehdä unohtelijan leipää.Mitä ihmettä se nyt on?Saattaapi olla, että vuokaleipä tai pataleipä voisi kuvata tämän tyylistä leipää myös hyvin.
Lauantaina puolenpäivän aikaan tein leipätaikinan tällä ohjeella:
3dl vettä1 pussi kuivahiivaa1tlk suolaa1tkl öljyä1dl ruisjauhoja5dl vehnäjauhoja
Hiiva liotetaan lämpöiseen veteen, lisätään suola.Jauhot sekaisin ja taikinaan.Lopuksi sekaan vielä öljy.Kun taikina on hyvin alustettu se nostetaan suoraan silikonivuokaan.Leivän päälle ripotellaan vielä vähän jauhoja.Vuoka peitetään kelmulla ja nostetaan jääkaappiin.Tämän jälkeen taikinan voi unohtaa jääkaappiin jopa pariksi päiväksi.

Minulla taikina oli jääkaapissa vuorokauden verran.Leipä paistetaan 175 asteisessa uunissa, mutta niin, että leipä laitetaan jo kylmään uuniin.Leipä saa olla uunissa tunnin ajan ja tämän jälkeen se on valmista syötäväksi.

Herran jestas miten hyvää tästä unohtelijan leivästä tuli.Kuten näkyy, rakenne on ihanan ilmava ja kuori vähän rapsakka.Tätä tehdään meillä kyllä jatkossakin ja ehkä vähän useamminkin.
Herkullista toukokuun viimeistä viikkoa teille kaikille <3

Lue koko postaus tästä