Vahingonilon viisaus


Vahingonilo on paras ilo, sanotaan. Olen kuullut myös sanottavan vahingonilo on aidoin ilo. Voihan se olla totta. Silloin nauru tulee spontaanisti, se on ikään kuin refleksi yllättävään ja hauskalta tuntuvaan asiaan.
Vahingonilo jakaa varmasti mielipiteitä. Toisten mielestä se on merkki myötätunnon puutteesta, jonkun mielestä se on rumaa, ajattelematonta, töykeää. Ja joidenkin mielestä se on aito tunne, joka kuuluu ihmisen elämään. Luulenpa ettei kukaan siltä ainakaan voi välttyä. Siihen sortuu aina välillä ja sille voi altistua. Tiffany Watt Smithin mukaan vahingonilon kohteeksi joutumisen voi ottaa jopa kohteliaisuutena. 
Vahingoniloa on monenlaista, ja syyt sen tuntemiselle ovat nekin moninaiset. Toisinaan vahingonilo tuntuu luvalliselta, oikeutetulta, toisinaan omista tuntemuksistaan tuntee syyllisyyttä. Vahingonilo ei silti ole merkki myötätunnon puutteesta vaikka niin joku voisikin väittää. Ihminen voi kokea samaan aikaan sekä myötätuntoa että vahingoniloa. Mieti vaikkapa tilannetta jossa ystäväsi mokaa tavalla joka herättää sinussa huvittuneisuutta. Ensireaktio on luultavimminkin naurun pyrskähdys mutta samalla olet tietysti huolissasi ettei häneen sattunut. Vahingonilo

Lue koko postaus tästä